Modem wireless compatibil cu Romtelecom

Modem-ADSL-Tenda

Acest articol îl dedic mai mult persoanelor care au un modem mai vechi pe care vor sa îl schimbe cu unul Wireless și au ca provider compania Romtelecom.M-am hotărât să-l scriu din dorința de a scuti pe alții de timpul pierdut pentru a desluși de ce au nevoie și cum ar trebui să instaleze produsul după ce il cumpără.

Este mai degrabă o mini postare și se axează mai mult pe problemele ce eu le-am întâmpinat, dar cu siguranță poate fi și un punct de plecare pentru cei care vor o schimbare.Încep prin a spune, că cele 2 mari companii de Internet din România, RDS și Romtelecom au mod de transmitere a informațiilor total diferit.De asemenea fiecare are propriile modemu-ri wireless, dar hei, poate vrei altul din varii motive.În cazul meu, prețul a fost cel care a făcut diferenta.Ce mi-au oferit ei costa 60 de euro, iar ce am luat eu vreo 30.

În primul rând, pentru Romtelecom ai nevoie de un modem care să suporte ADSL, iar pentru RDS merg restul în cea mai mare măsură(majoritatea sunt DSL compatibile cu RDS).Eu am cumpărat un router Tenda ADSL 2/2 care suportă Wi-fi, are wireless și 4 porturi pentru Ethernet.

Instalarea a fost foarte ușoară, doar am introdus cablul de la telefon(ce ajungea la vechiul modem) în locul său specific, dar configurarea a fost de-a dreptul un coșmar.Problema a fost la setările VPI/VCI unde puteai alege țara, pe care am ales-o căci nu a fost atat de dificil (-:, iar apoi, după ce am ales-o am primit și compania Romtelecom, singura cu ADSL.Am dat save si desigur că nu a mers.A durat ceva până când mi-am dat seama că trebuia să le setez manual: la VPI 0 și la VCI 35.Apoi a mers totul strună și am dat save.

Încă un lucru.Dacă vrei să îți setezi o conexiune wireless, trebuie să setezi câțiva parametrii pe automat.Dai clic dreapta pe conexiunea wireless de la modem și clic Status.Apoi dă clic pe Properties și selectează Internet Protocol Version 4(TCP/IPv4) și dă clic pe Properties.Acolo va trebui să setezi(dacă nu este deja făcut) Obtain IP adresses automatically și Obtain DNS servers automatically.Dacă nu le ai setate astfel nu îți va merge(cel mai probabil) internetul prin wireless.

Setari modem wireless tenda

Vreau să sugerez astfel, căci e posibil să fie aceeași problema și la altele, când setati VIP/VCI adaugati exact ce scrie în manualul de instalare de la vechiul modem de Romtelecom.În felul acesta veți fi siguri că ați setat acești parametrii corect.

18 Comments

 1. gold price   •  

  Și cam asta ar fi tot. Teoretic, problema ar trebui să se rezolve dacă am introdus datele corect.

 2. Andreea   •  

  Buna,

  Am si eu o intrebare, am cumparat un router de genul si eu ..problema e ca am conexiunea prin internet de la RDS..ma pot conecta cu routerul acesta ??!! pt ca ma tot lovesc de VPI / VCI si habar nu am cu ce sa completez, iar cei de la RDS nu ma pot ajuta.

  merci

  • Stefanescu Marian   •     Author

   Hmm…e posibil sa nu mearga, fiindca sunt 2 metode diferite de transmisie a datelor.Pentru Romtelecom e ADSL, iar pentru RDS DSL.Oricum poti incerca urmatoarea chestie…la RDS e posibil sa fi primit la inceput niste date gen IP, Gateway, Subnet Mask.

   Mergi in start, cauta conexiunea, da clic dreapta, status, Properties, apoi pe Internet Protocol Version 4, si setezi manual datele primite de la RDS(e posibil sa nu se rezolve, dar merita sa incerci).

   Sa ne spui daca merge sau nu.

  • George   •  

   Andreea cand bagi tu acolo la tara dai scroll mai jos si introdu manual dupa apar 2 dalea VCI si bla bla introdu 0 dupa 35 dai save save ceva pe acolo dupa dak ti-ai bagat si useru si alea mai jos va merge Problema este doar ca nu gaseste adresa pe romania e facuta praf prin ala..

 3. George   •  

  UP DE LA MINE! dak te-as vedea pe strada ti-as da o bere! :))

 4. Cristi   •  

  Salut Marian,
  Se poate sa pui si o captura cu paginile de setare. Ieri am achizitionat un asemena echipament si desi am efectuat toate setarile posibile, inclusiv cele mentionate de tine, in contiuare la status e DISCONECTED. Multumesc!

   • Cristi   •  

    Exact asa am facut si eu, dar ma gandeam ca poate e ceva in advanced ce nu ia cum trebuie – o optiune sau un parametru…

   • Stefanescu Marian   •     Author

    Ok, Cristi, mergi atunci la Advanced si dute la Diagnostics si vezi daca scrie PASS langa Test your Wireless Connection.Daca nu mergi la Advanced Setup si vezi daca e selectat DSL Mode.Daca nu e, selecteaza-l.

    La mine, la Wireless Basic Settings e selectat la Bandwitch 40 de Mhz.Incearca-le si pe astea sa vezi daca merge.

 5. nicusor   •  

  buna!
  am internet mobil de la romtelecom si vreau sa-mi cumpar un router wifi dar nu sunt lamurit daca va functione,
  stiti ce model de router sa iau!

 6. Cristian Kuti   •  

  Salut eu nu am internet protocol version 4 deci nu este decat 6 cum fac?

 7. Cristian Kuti   •  

  Deci nu am asa ceva decat internet protocol version6 si restul dar 4 nu! Stie cineva ceva cum fac sa am si eu internet protocol version 4

 8. Cristian Kuti   •  

  Am rezolvat am bifat 6 si a mers

  • Stefanescu Marian   •     Author

   IpV4 nu mai e folosit din 2011, el fiind limitat la circa 4,3 miliarde de statii conectate la o astfel de retea.Acum se foloseste IpV6 care va permite 2^128 conexiuni.Oricum, multumim de ajutor ((-:

 9. Cata   •  

  Salut Marian! am si eu o problema cu un router w311r+ daca ma poti ajuta. cand introduc cablul adsl in locul specific nu se aprinde ledul wan, in schimb daca il introduc pe cel care face legatura intre router si pc se aprinde. Setarile le-am facut degeaba avand in vedere ca nu se aprinde ledul wan.Mentionez ca am net de la Romtelecom, si prin modemul clasic mufa adsl merge perfect. Sti care ar fi cauza? Multumesc!

  • Stefanescu Marian   •     Author

   Ok, in primul rand daca introduci cablul adsl in locul unde scrie dsl atunci trebuie sa se aprinda doar ledul DSL.Daca introduci cablul de la calculator intr-una din cele 4 locatii marcate cu galben atunci ar trebui sa se aprinda ledul wan.

   Daca merge internetul cu modemul vechi inseamna ca linia adsl nu are vreo problema si teoretic ar trebui sa functioneze si cu modemul tenda.Ai grija unde introduci fiecare mufa si daca se aprind 4 leduri fara o palpaire haotica sau oprirea vreunuia atunci e doar o problema de la citirea IP-ului de catre calculator si la realizarea unei conexiuni.

   Pentru mai mult ajutor contacteaza-ma pe marianstefi20@gmail.com

 10. Petre   •  

  ma poti ajuta si pe mine cu o configurare la tenda pe romtelecom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

Ștefănescu Marian

Salut!Mă cheamă Marian, am 18 ani și ca o mică autocaracterizare pot spune că sunt un tip pasionat de web design și programare web sau mai bine zis de PC.De asemenea, îmi plac tare mult științele exacte, precum fizica și matematica și nu în ultimul rând imi plac dulciurile, muzica bună și drumețiile.