Programare web

Introducere in JQuery – Galeriile si sliderele de imagini

Galeriile si sliderele de imagini create in JQuery sunt des intalnite  la website-urile cu un portofoliu, dar sunt si foarte sugestive pentru alte tipuri de site-uri in special unde vrei sa prezinti un produs sau un brand.

Cele mai utilizate galerii si slidere de imagini sunt cele care au ca schelet Jquery fiindca este elegant si simplu de utilizat.Acum cativa ani imaginile erau pur si simplu statice, iar vizionarea acestora de catre orice utilizator era destul de plictisitoare.Sliderele de imagini in JQuery au aparut din nevoia utilizatorilor de a vedea un portofoliu sau o galerie de imagini simplu si usor, dar si din nevoia webmasterilor de a scapa de utilizarea grea programului Adobe Flash.

Slidere populare de imagini

De ceva timp s-a ajuns la o mare varietate de slidere gratuite singurul lucru ce ar trebui sa te ocupe ar fi doar sa alegi ce ti s-ar potrivi nevoilor tale.

Slider standard de imagini

jquery photo slider

Exemplu utilizat: NivoSlider – http://nivo.dev7studios.com/

Acesta este Nivo slider.Un slider foarte bun pentru incepatori fiindca este simplu de utilizat si nu necesita cunostiinte vaste in programare web.Avantajul acestui tip de slider este ca poti pune in evidenta un numar mediu de imagini cu dimensiuni mari.Dezavantajul este ca inserarea unui text HTML sau un videoclip iti va da o groaza de batai de cap.Pentru asa ceva ai avea nevoie de un slider pentru continut variat.

Slider pentru continut variat

jquery mixed contentslider

Exemplu utilizat: Anything Slider – http://github.com/chriscoyier/AnythingSlider

La prima impresie asemanatoar cu sliderul de imagini acesta iti permite inserarea unui text, imagine sau videoclip.Perfect daca vrei sa prezinti si HTML, si videoclipuri si imagini in acelasi slider.Dezanvataj:aceste tipuri de slidere sunt mai avansate deci va fi mai grea utilizarea acestora.

Slider de tip galerie

jquery gallery slider

Exemplu utilizat: Galleria – http://devkick.com/lab/galleria/

De obicei acest tip de slider il intalnim la site-urile unde vor sa va fie prezentate imaginile intr-un mod eficient si rapid.Dezanvantajul este ca dureaza mai mult timp incarcarea imaginilor si a miniaturilor.

Slidere orizontale sau acordioane

jquery accordion tabs slider

Exemplu utilizat: HSlides – http://plugins.jquery.com/project/hslides

Acest slider face ca navigarea prin continut sa fie ca intr-o carte.Utilizeaza un tipar clasic “vezi…nu mai vezi” prin aratarea  unei mici portiuni de text inainte de a iti arata tot continutul.Este o metoda foarte amuzanta si unica de a iti prezenta continutul fiind utilizat mai ales la website-urile unde ai pe prima pagina ceva de genul “pasul 1, pasul 2, pasul 3”.Dezavantajul este ca nu e prea bine daca ai prea multe file in slider (intre 3-5).

Acordioanele verticale

jquery large tabbed slider

Exemplu utilizat: Feature List – http://jqueryglobe.com/article/feature-list

Acest tip de slider atrage imediat atentia utilizatorului cu designul potrivit.Ca si sliderul anterior acesta arata un indiciu la ce se afla inauntru ca apoi sa iti arate tot continutul.Dezanvantajul este ca trebuie sa limitezi numarul de file(3-4).

Write A Comment