Tutoriale PC

Lista celor mai bune programe antivirus

Mai jos este o listă cu cele mai bune programe antivirus care sunt compatibile cu Windows 7/8/10. Toate programele menţionate mai jos sunt legitime, sigure şi pot să ofere protecţia de care aveţi nevoie.

Recomandarea mea este să descărcați unul din programele prezentate mai jos. Există multe exemple de programe rogueware, ce se prezintă ca aplicații antivirus de mare succes, dar care odată instalate vor face ravagii în sistem (criptarea neautorizată a fișierelor, furtul datelor personale, instalarea de programe malware în mod automat etc). Morala este să verificați legitimitatea fiecărui, așa zis, provider de soluții antivirus.  Dacă ați folosit cu succes un alt program, nu ezitați să lăsați un comentariu cu numele acestuia. Îl voi testa și, dacă totul va fi în regulă, îl voi adauga la această listă.

Criteriile de selecție

 • Să ofere protecție completă. La ora actuală, nu mai putem vorbi doar de o soluție împotriva virușilor(programe malițioase care se pot replica). Preferabil, soluția antivirus ar trebui să ofere:
  • Firewall
  • Protecție împotriva criminalității informatice atunci când navighezi pe Internet
  • Protecție împotriva ransomware (programe malițioase care odată instalate încep să cripteze fișierele de pe calculator și care îți vor cere la final o mulțime de bani ca să le decripteze înapoi).
 • Programul antivirus trebuie să fie fiabil și neintruziv. Fiabilitate înseamnă aici să funcționeze normal și în scenarii dificile (de ex. când amenințarea încearcă să forțeze terminarea procesului antivirus). Prin neintruziv înțelegem un program care nu interferează cu alte programe de securitate și dacă chiar se întâmplă asta să anunțe utilizatorul de potențialul conflict.
 • Scanări de securitate automate.
 • Protecție la zi. La un nivel foarte abstract, un program antivirus caută acele semnături specifice programelor malițioase. Dacă acele semnături sunt învechite, soluția de securitate este în cel mai bun caz, una slabă. De aceea, e recomandat să utilizați programe care se actualizează regulat, chiar și de mai multe ori pe zi.
 • Impact asupra performanței scăzut. Indiferent de ce promovează o companie ce oferă soluții antivirus, un astfel de program nu poate să aibă un impact foarte scăzut. La urma urmei, protecția trebuie să fie în timp real, poate și la nivelul unor fișiere pe lângă analiza traficului de internet.
 • Compania producătoare să aibă o reputație bună. Sună conversator și învechit, dar la ora actuală, noii jucători de pe piață trebuie priviți cu foarte mult scepticism. Soluțiile antivirus sunt programe foarte complexe care, mai mult decât orice alt program, depind direct de bazele de date adunate de-a lungul timpului cu privire la amenințări.

Programele malițioase se instalează de fiecare dată fără permisiunea utilizatorului şi fac de obicei lucruri aparent nesemnificative, precum adăugarea unui cookie sau vreun popup răzleț ici-colo.

Fiţi atenţi întotdeauna la mail-urile din secţiunea Spam şi la fişierele de tip media(audio şi video): multe programe rău intenționate pot să pretindă că sunt un anumit tip de fișier, tocmai pentru a nu ridica suspiciuni din cauza mărimii.

Cele mai bune programe antivirus

Totuşi, din toate programele antivirus menţionate mai sus cele care oferă o versiune gratuită sunt Avast, AVG şi Microsoft Security Essentials. Echipa de la Top Ten Review susţine că BitDefender este pe primul loc în topul programelor de acest gen, totuşi pot spune că este destul de neplăcut când primeşti o mulțime de mesaje dacă o anumită aplicaţie vrea să ruleze.

Nu pot să fac distincţii clare între programele menţionate mai sus, totuşi vreau să vă asigur că toate sunt programe robuste, cu ceva istorie în spate, diferenţele visibile fiind doar la nivelul performanței (de exemplu BitDefender consumă mai mult ca Avast, dar protecția este mai solidă).

2 Comments

 1. Salut , am citit articolul tau, este foarte bun , personal folosesc Bitdefender de vreo 5 ani si sint multumit, acesta nu-mi da batai de cap ,panu de control si multe altele , sta acolo linistiot si face treaba . Acuma iata de ce vin eu aici la tine , vreau sa te intreb despre FIREWALL , tu spui asa iata…Totusi cea mai buna metoda pentru a preveni orice tip de amenintare externa este sa ai pe PC un firewall(Comodo firewall il recomand – este gratis si eficient)… Te intreb si te rog foarte frumos daca poti sa-mi dai o explicatie legata de acest firewall .Eu vreau sa-l instalez in win8.1 ok dupa instalare , restart , dupa incarcare dekstop apar problemele computerul se stinge si vrea restaurare la un punct de restaurare , nu reusesc sa instalez Comodo cu nici un chip , am incercat si firewall-l de la Zonealarm , acesta nici macar nu se despacheteaza , porneste apoi dispare cum nimic nu sa intamplat in instal . Ai o sugestie parere cu ce as putea face ..? Iti multumesc frumos . Cristian.

  • Salut!
   Articolul a fost publicat acum ceva timp, iar acele programe au fost testate pe Windows Vista și 7. Este unul din primele articole de pe site…și este într-adevăr outdated. Soluțiile antivirus actuale integrează în mare parte ceea ce acum câțiva ani necesita o selecție de programe diferite. E bine totuși că sunteți preventiv. Sugestia mea este să rămâneți cu BitDefender, este suficient.

Write A Comment