Top 10 editoare de text pentru programare

Orice programator, ca orice writer sau deţinător de site caută să aibă cel mai bun editor de text pentru o programare cât mai eficientă şi mai uşoară. Astfel, mai jos urmează să vă prezentăm o listă cu 10 editoare de text pentru programare şi programatori.

1.NotePad++

Probabil cel mai folosit şi mai cunoscut editor de text pentru programare, NotePad++ este un  progrămel destul de simplu ce combină atât stilul clasicului NotePad cu cel al WordPad-ului, oferind posibilitatea programatorului de a avea o muncă mult mai uşoară şi mai eficientă.

De menţionat faptul că NotePad++ se poate descarcă gratuit, însă poate fi folosit doar pe Windows. Nu în ultimul rând, NotePad++ este un program destinat în special începătorilor în lumea programării.

2.Vim

Chiar dacă nu este un program destinat începătorilor, Vim poate fi o soluţie foarte bună pentru programatorii cu o experienţă îndelungată în domeniul programării. Ca şi NotePad++ este un program gratuit, ce poate fi instalat pe cea mai mare parte a sistemelor de operare, inclusiv Windows.

3.Sublime Text

Sublime Text este probabil cel mai folosit editor de text, ţinând cont că ne oferă câteva plugin-uri pentru o varietate de limbaje de programare, iar, căutarea unui anume text se face cu uşurinţă, programul având mai multe shortcut-uri.

Sublime Text este un editor de text ce se poate descărca gratuit pentru o scurtă perioada de timp, iar după ce această perioadă se termină, îl poţi achiziţiona definitiv în schimbul sumei de 70 dolari. Ca sisteme de operare pe care poate fi instalat acest editor, avem Windows, Linux, Mac.

4.Atom

GitHub sunt cei ce s-au ocupat de crearea editorului Atom, iar asta poate spune tot. De altfel, aceştia au ţinut să menţioneze că Atom este “editorul de text pentru secolul 21”.

Un lucru inedit, Atom este editorul ce poate fi personalizat după cum doreşte programatorul, însă, din nefericire acesta este momentan disponibil doar pe Mac, de la versiunea 10.8, însă, se promite că în viitorul apropiat acesta va fi disponibil atât pe Windows cât şi pe Linux, însă în schimbul unei sume de bani.

5.Emacs

Emacs este cel mai mare competitor al editorului Vim şi este pe piaţă de o foarte lungă perioadă de timp, fiind unul dintre veterani. Este singurul editor disponibil pe absolut orice sistem de operare, de la Windows şi Mac până la cel mai nefolosit şi necunoscut sistem de operare, fiind şi gratuit. Odată descărcat, te bucuri şi de câteva tutoriale ce te învaţă cum să îl foloseşti.

6.UltraEdit

Probabil unul dintre cele mai vândute şi mai apreciate editoare de text este UltraEdit, fiind un editor de text dar şi un editor PHP, fiind ideal pentru programatorii ceva mai avansaţi. UltraEdit este disponibil atât gratuit pentru o scurtă perioadă de timp, însă, daca doreşti să beneficiezi de acest program pentru totdeauna, trebuie să scoţi din buzunar în jur de 100 de dolari.

7.Adobe Dreamweaver

Adobe Dreamweaver este un editor de text a celor de la Adobe Systems cunoscut şi sub numele de Macromedia Dreamweaver, fiind un editor disponibil atât pe Windows cât şi pe Mac, iar, noile update-uri ale programului oferă şi suport pentru CSS, PHP sau Cold Fusion.

Adobe Dreamweaver poate fi achiziţionat pentru preţul de aproximativ 24 euro pentru o lună.

8.TextEdit

TextEdit este un editor de text, după cum spune şi numele acestuia, creat de cei de la Apple şi se poate obţine doar prin achiziţionarea unui pachet NeXT de la Apple Inc. Fiind o aplicaţie creată de cei de la Apple, se poate folosi doar pe sistemul de operare Mac OS.

9.Brackets

Brackets este un editor de text open-source şi ne oferă suport atât pentru HTML, CSS sau JavaScript, punând accent pe dezvoltare. Este tot un program creat de cei de la Adobe Systems licenţiat de catre MIT. Brackets se poate folosi atât pe Windows, cât şi pe Linux sau Mac.

De menţionat şi faptul că se poate descărca gratuit de pe site-ul acestora.

10.Visual Studio Code

Visual Studio Code este un editor de text realizat de cei de la Microsoft ce a fost lansat în 29 aprilie 2015, ultima actualizare a acestuia fiind chiar pe 11 ianuarie 2018. Visual Studio Code este disponibil pe mai multe sisteme de operare, de la Windows la Ubuntu sau MacOS. Acesta este gratuit.

Leave a Reply